De uitdagingen van hoogsensitiviteit

Als je niet goed leert omgaan met je eigen gevoelige kant dan is de kans erg groot dat je vast loopt in je leven. Door niet goed voor jezelf te zorgen en steeds weer over je eigen grenzen heen te gaan, bouw je steeds meer spanning op en doe je steeds meer afbreuk aan jezelf en je lichaam. Dit kan zelfs zo ver gaan dat je niet eens meer weet hoe je nog kunt ontspannen. Verlang jij ook naar meer rust en balans in je leven en genoeg energie om te doen waar jij blij van wordt?

Bij hoogsensitieve personen (HSP’s) die net ontdekt hebben dat ze hoogsensitief zijn, is er vaak een enorme weerstand om dit toe te geven. De behoefte om niet anders te zijn dan anderen is groot. Je hebt als HSP je hele leven lang al het gevoel dat je anders bent dan anderen en vaak denk je ook dat er iets mis is met jou.

Veel HSPs’ willen juist niet liever dan eindelijk ergens bij horen en net zo zijn als iedereen anders. Erkennen dat je HSP bent is dan ook vaak een moeilijke stap. Meestal zie je dan dat er steeds weer opnieuw gezocht wordt naar een volgende test op internet die nog duidelijker moet aangeven of je wel echt hoogsensitief bent of niet. Liever er eindeloos over twijfelen dan bekennen dat je het echt bent…

Nee joh, ik ben niet hoogsensitief

Deze ontkenningsfase kan soms zelfs jaren duren. Het frappante in dit geval is dat dus juist hoogsensitieve mensen de neiging hebben om hun gevoel opzij te schuiven. En het vervelende gevolg daarvan is dat je daarmee jezelf kwijtraakt.

Zonder dat je het in de gaten hebt kan je jaren van je leven kwijtraken, waarin je niet bent wie je eigenlijk zou kunnen zijn. Hoe lang ben je al op zoek naar jezelf? Of heb je het gevoel zoekende te zijn, maar weet je eigenlijk niet goed waarnaar? Misschien vraag je je al heel lang af: ‘Wat wil ik, wat kan ik, waartoe ben ik hier?’ Hoe vermoeiend is dat?

Ben ik dan toch hoogsensitief?

Je kan heel goed gevoelig zijn zonder dat dit meteen betekent dat je hoogsensitief bent. Iemand die heel gevoelig is maar niet hoogsensitief, kan ook de neiging hebben om teveel met anderen bezig te zijn en kan dus ook last hebben van de gevoelens en emoties van anderen. Wat is dan het verschil?

Iemand die echt hoogsensitief is raakt vrij snel vermoeid en vaak ook geïrriteerd door allerlei indrukken en prikkels van buitenaf, maar ook van binnenuit. Er komt een enorme hoeveelheid aan informatie en prikkels bij je binnen en dat zuigt je helemaal leeg. Je bent snel diep geraakt en je kan lang in situaties blijven hangen. Veel sneller dan anderen moet je jezelf terug trekken omdat je gewoon teveel energie oppikt. Meestal heb je ook veel behoefte aan “alleen tijd” om de batterij weer op te laden. Het is bij iedere HSP weer net iets anders, maar dit is wel de rode draad.

HSP, wat heb ik eraan, wat kan ik ermee?

Als HSP kijk en sta je anders in de wereld. Je ziet, hoort, proeft, ruikt en voelt letterlijk veel meer en je hebt ook behoefte aan meer diepgang in je leven. Dit zorgt ervoor dat je door anderen vaak verkeerd begrepen wordt. Dit maakt waarschijnlijk dat jij je onbegrepen voelt, veel teleurstellingen hebt moeten verwerken en het lastig kunt vinden om contact te leggen met mensen en/of vriendschappen aan te gaan.

Deze gevoeligheid maakt echter wel dat je een veel rijker gevoelsleven hebt dan de meeste mensen. Je kunt intens genieten van dieren, de natuur, kunt & cultuur en muziek. HSP’s hebben dan ook vaak een groot creatief talent. Dit talent komt echter pas naar buiten als je goed in contact staat met jezelf en je gevoel. Hoe lang weet je al van jezelf dat er veel meer in je zit dan er nu uitkomt? Wil je antwoord op de vraag wat hoogsensitief zijn nou echt voor jou betekent in de praktijk en hoe je het in kunt gaan zetten als jouw super power, zodat je er blij van wordt en het je energie geeft?

Hier een video over de voordelen van het accepteren en het omarmen van je hoogsensitiviteit:

Help, ik ben hoogsensitief

Als HSP voel je je meestal anders dan anderen. Men heeft weinig begrip voor het feit dat je anders tegen de wereld aankijkt. Onbegrip en ondoordachte acties van mensen kunnen jou diep raken. En op een gegeven moment ben je dat echt zat en kun je zelfs het gevoel krijgen dat iedereen kan stikken en daarmee doe je de deur naar jouw gevoel dicht. Vaak gebeurd dit al op jongere leeftijd, hoewel het ook kan voorkomen op latere leeftijd.

Maar zodra je het contact met je gevoel kwijt bent geraakt, worden de problemen alleen maar erger en niet beter. Hoe verder je weggaat bij je gevoel, hoe meer stress je zult ervaren. En hoe meer stress je hebt, hoe meer je voelt. Een vicieuze cirkel dus die jou uiteindelijk in een burn-out zal laten belanden.

Twijfel je of je hoogsensitief bent? Doe dan de test op mijn website.

Wat zijn de gevolgen van het contact kwijt raken met je gevoel?

 • Niet meer voelen wat je nou echt raakt in het leven

 • Niet in staat zijn om goede beslissingen te nemen

 • Moeite hebben met keuzes maken

 • Heel veel twijfelen aan heel veel dingen

 • Chronische onzekerheid

 • Laag gevoel van eigenwaarde (dat zeker niet beter wordt)

 • Veel piekeren waardoor je nog meer last krijgt van stress, druk op/in je hoofd en andere vage lichamelijke klachten.

 • Onvoldoende je grenzen kunnen bewaken, niet goed voor jezelf kunnen zorgen en jezelf voorbij lopen

 • Te weinig diepgang hebben in relaties of zelf moeite hebben om betekenisvolle relaties aan te gaan met anderen

 • Moeite hebben om te ontdekken waar je creativiteit zit, laat staanmet het uiten van die creativiteit

 • Geen idee hebben wat je talenten zijn en/of geen idee hoe je die talenten naar buiten kunt brengen zodat ze zichtbaar worden voor de buitenwereld en je de erkenning krijgt waar je naar op zoek bent


Wat heb jij liever? De voordelen van het omarmen van je sensitiviteit? Of de gevolgen van het contact kwijtraken met je gevoel?

Graag help ik jou om je sensitiviteit te omarmen en om inzicht te krijgen in jouw eigen hooggevoelige gebruiksaanwijzing.
Ik help jou om de handvatten te krijgen die je nodig hebt om er beter mee om te gaan, zodat je meer plezier haalt uit je HSP zijn en je jouw eigen specifieke talenten mag ontdekken, zodat jij jouw sensitiviteit kunt gaan inzetten als jouw persoonlijke Super Power!

 

Dit doe ik door middel van mijn online programma Hooggevoelig Heel Normaal!

Bekijk hier de video over het programma