Barbera Schouten – HSP & Burn-out Expert

 

Het begin…

Toen ik jong was kreeg ik vaak te horen van mijn ouders en leerkrachten dat ik te gevoelig was. Ze zeiden me dat ik een dikkere huid moest kweken en dat ik niet alles zo serieus moest nemen. Ze vertelden me ook dat ik niet alles zo persoonlijk moest opvatten en dat ik moest leren om dingen los te laten.

En terwijl ik die woorden hoor, creëer ik voor mezelf een verhaal dat ik niet goed genoeg ben en dat er iets mis is met mij, dat ik raar of vreemd ben. Ik besluit op dat moment om mijn gevoeligheid te onderdrukken en voortaan alleen nog te vertrouwen op mijn redenering zodat ik iedereen kan laten zien dat ik net als iedereen anders ben zodat ik hun goedkeuring en hun liefde kan krijgen.

 

De instorting….

We springen een aantal jaar vooruit. Ik ben 32 en ik werk als project manager voor een IT bedrijf. Het bedrijf had het financieel zwaar en het gevolg daarvan was dat ik onder grote druk stond om het project te laten slagen. De klant is lastig, mijn baas geeft me niet de steun die ik nodig heb en ik ben verantwoordelijk voor mijn team en het project loopt alles behalve soepel.

Tegelijkertijd beëindigt mijn vriend van 7 jaar totaal onverwacht onze relatie. Er waren geen waarschuwingstekens, we hadden zelfs niet eens ruzie. Op een avond, nadat we gezellig samen film hadden gekeken op de bank, staat hij op en zegt dat hij niet langer een relatie wil en dat ik voor het einde van de week vertrokken moet zijn.

Het gevolg is dat ik in een zware burn-out terecht kom en totaal het contact met mezelf kwijt ben. Ik weet niet meer wie ik ben en het voelt alsof mijn gevoel en mijn verstand helemaal niet meer met elkaar communiceren. Dingen goed door kunnen denken was nooit een probleem, maar als het op mijn gevoelens aankomt dan sta ik met mijn mond vol tanden. Ik kan het allemaal niet meer aan. 

 

Het dieptepunt…

Ineens heb ik al die emoties waarvan ik niet weet wat ik ermee aan moet. Ik kan niet ophouden met huilen en ik ben zo ontzettend moe…. En het enige wat ik kan denken is “Waarom overkomt mij dit nou, ik werk zo hard en ik ben een goed persoon”. Het bevestigde ook het verhaal dat ik gecreerd hheb toen ik klein was dat er iets mis is met mij.

Ik ben boos op mezelf, omdat ik het niet aan kan en ik ben boos op mijn lichaam, omdat het me in de steek laat. Ik twijfel aan mezelf, ik twijfel aan mijn eigen kunnen en ik twijfel aan mijn toekomst. Ik denk “Hoe kom ik in godsnaam ooit weer uit deze burn-out? Hoe ga ik me nou ooit weer voelen als mezelf, wie of wat dat dan ook is? En wie wil er straks nog met mij werken? ” Ik slaap 18 uur per dag en die momenten dat ik wakker ben breng ik huilend en boos door.

Gedurende deze tijd vertelt mijn baas me dat hij denkt dat ik een HSP ben, want zijn vrouw is een HSP en wij zijn als 2 druppels water. Ik wist niet of hij me nou uitschold met dat HSP of dat hij gewoon zwaar teleurgesteld in mij was omdat ik het allemaal niet meer trok en ingestort ben. Hierdoor voel ik me nog slechter en ik parkeer zijn opmerking maar…

 

De omslag…

Maar de term HSP bleef me wel bij en op een dag besloot ik om die term eens te googelen. En jemig als daar niet een hele wereld voor mij open ging, ik herkende zo ontzettend veel!

Hongerig lees ik elk boek dat ik kan vinden over Hoog Sensitiviteit en ik word ook lid van alle fora die ik kan vinden. Wat een feest van herkenning zeg!
Ik ben niet vreemd, ik ben niet raar en er is helemaal niets mis met mij. Sterker nog, er zijn andere mensen zoals ik!! Het voelt alsof ik thuis kom bij mezelf en hoe meer ik lees, hoe meer ik mezelf begrijp en hoe meer inzicht ik krijg in mijn eigen gevoelige gebruiksaanwijzing.

 

De transformatie…

En terwijl ik lees en leer, brengt dit proces me ineens weer terug naar mijn kindertijd en de dingen die men mij vertelde. Ik begrijp nu dat ze me die dingen verteld hebben omdat ze me wilden helpen, omdat ze van mij houden en het beste voor me willen. Ze geven zoveel om mij dat ze me wilden behoeden voor de valkuilen van HSP zijn. Ze wilden het leven alleen maar makkelijker maken voor mij.

Beetje bij beetje begin ik mijn sensitiviteit weer toe te laten in mijn leven. En uiteindelijk komt het moment dat ik me weer heel voel. Mijn hoofd en mijn hart hebben elkaar weer gevonden en ik realiseer me dat ik prima ben zo als ik ben, gevoelig en al!

 

Het inzicht…

Als ik erop terug kijk dan ben ik blij dat ik in die burn-out ben beland. Het heeft me gedwongen om eens goed naar mezelf te kijken. En ik heb ervan geleerd dat ik beter naar de signalen van mijn lijf moet luisteren EN daar dan ook iets mee moet doen.

Ik weet nu hoe ik mezelf en mijn energie moet beschermen en ik weet hoe ik niet alleen mijn grenzen voel, maar ze ook bewaak.
Vanaf dat moment, eer ik mijn gevoelige kant vanwege al het moois dat het mij brengt.

En ik weet zeker dat jij deze mooie kanten ook waardeert, dingen als : compassie, diepe intuïtie, authenticiteit, empathie en het vermogen om te helen.

Ik weet nu ook hoe ik om moet gaan met de Achilles hiel van hooggevoeligheid, zoals snel ontmoedigd raken, dingen te persoonlijk opvatten, snel overweldigd raken, moeite hebben met je grenzen aangeven en je snel vermoeid of gespannen voelen.

 

De realisatie

Op het moment dat ik de leiding neem over mijn innerlijk, realiseer ik me dat de reden dat ik nooit bereikt heb in mijn leven wat ik wilde bereiken is dat ik nooit volledig mijn hooggevoeligheid geaccepteerd heb. Door mijn sensitiviteit niet volledig te omarmen, saboteerde ik mezelf telkens weer.

Deze realisatie is het moment dat ik besluit om niet alleen mijn sensitiviteit volledig te omarmen en te accepteren, maar ook om mijn hart te gaan volgen en mijn eigen bedrijf te beginnen! Een droom die ik al heel lang heb, maar die ik telkens maar bleef uitstellen.

Achteraf gezien, omdat ik niet voldoende vertrouwen had in mijzelf. En omdat het heel erg eng is om uit je comfortzone te stappen. En omdat het lekker veilig is om voor een baas te blijven werken.

 

Het resultaat

Maar ik heb er werkelijk geen moment spijt van dat ik de stap heb gezet om voor mezelf te beginnen. In tegendeel zelfs, Ik ben nu gelukkiger dan ooit nu ik eindelijk mijn eigen bedrijf heb. De vrijheid die het me geeft mijn leven te leiden zoals ik wil is onbeschrijfbaar. Ik doe waar mijn hart ligt en het voelt niet eens als werken! En dit gevoel, dat is wat ik ook voor jou wil.

Door mezelf en mijn gevoeligheid super goed te leren kennen, inzicht te krijgen in mijn valkuilen en mijn kwaliteiten en de tools te hebben om mezelf in balans te houden no matter what, heb ik nu een solide basis gelegd onder mijn bedrijf en zet in mijn sensitiviteit in als mijn super power! Hierdoor realiseer ik betere bedrijfsresultaten, maar heb ik ook veel meer plezier in mijn ondernemerschap EN heb ik genoeg energie voor alles wat mijn hart begeert.

 

Mijn missie

Het is dan ook mijn missie om jou te helpen jezelf te helen en je hoogsensitiviteit volledig te omarmen en het een plek te geven in je leven, zodat jij je kunt verbinden met je hartverlangen,  je moeiteloze zelf kunt zijn en leert hoe jij je sensitiviteit gebruikt als je super power.

Zodat jij betere (bedrijfs) resultaten behaalt, terwijl je doet waar jij van houdt maar met meer plezier en meer energie dan ooit!

Ik geloof namelijk dat jij een bijzonder en heel erg mooi mens bent en dat je een ontzettend mooie gave hebt, namelijk je gevoeligheid. Zodra jij je verbindt met je hartverlangen, je gevoeligheid omarmt en leert hoe je deze gevoeligheid in zet als jouw geheime kracht, zul jij je je moeiteloze zelf gaan voelen en een enorme impact gaan hebben op de wereld.

Jij hebt de kracht om de levens van miljoenen mensen te veranderen met jouw goede hart, grote empathie voor anderen en je onfeilbare intuïtie. En het beste van alles is nog wel dat het niet aanvoelt als werken als jij doet waar je van houdt. Jij zult in staat zijn om een levensstijl vriendelijk werkleven/ bedrijf te runnen terwijl je doet waar je van houdt, veel plezier hebt en energie overhoudt voor alle andere belangrijke dingen in het leven.

 

Claim jouw gratis 1-op-1 sessie met mij!

Wil jij ook weten wat jou passie is? Wil jij ook je hart volgen en doen waar je gelukkig van word? Wil je je ontdekken of je hoogsensitief bent en wat dat voor jou betekent?

Zet dan vandaag nog de eerste stap en plan een Moeiteloos Jezelf Zijn sessie met mij in!. Je bent van harte welkom en ik kijk er naar uit om je te ontmoeten!